27103 SAYILI KANUN SGK TEŞVİK KOŞULLARI NELERDİR?
27103 sayılı kanun teşviki bilişim ve imalat sektöründe yer alan özel sektör işverenleri tarafından faydalanılabilen sgk teşvik türüdür. 4447 sayılı işsizlik sigortası Kanunu Geçici 19.madde ve Geçici 21.madde kapsamında işe alınan ücretliden kaynaklı işveren tarafından faydalanılan teşviktir.
Özel sektör işvereni tarafından 4447 sayılı işsizlik sigortası kanunu Geçici 19.madde kapsamında yer alan kişiyi işe alması durumunda kişi adına ödediği sigorta priminin ilgili döneme ait günlük brüt asgari ücretin, sigortalının prim ödeme gün sayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmeyecek şekilde prime esas kazanç tutarı üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı tutarında işverene prim desteği sağlanır.
**İmalat veya bilişim sektöründe faaliyet gösteren işyerlerinde ilgili döneme ait günlük brüt asgari ücretin sigortalının prim ödeme gün sayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere, ilave istihdam edilecek her bir sigortalının 13.344 TL’ye kadarki prime esas kazanç tutarı için ödeyecekleri tüm primler (1.876,50 TL ila 5.004 TL) karşılanacaktır.
** Diğer sektörlerde faaliyet gösteren işyerlerinde ilave istihdam edilecek her bir sigortalı prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanacak tüm primler (1.876,50 TL) karşılanacaktır.
27103 sayılı teşvik ilave istihdam teşviki olarak adlandırılmaktadır. Sigortalının işe giriş tarihinden önceki takvim yılına ilişkin işe alındıkları işyerinden bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerindeki veya muhtasar prim hizmet beyannamelerindeki ortalamaya ilave olarak çalıştırılması gerekmektedir. Bu duruma dikkat edilmeden sigortalının bu kanun kapsamında teşvikten faydalandırılması sonucunda teşvikten yersiz faydalanma durumuyla karşı karşıya kalınmaktadır.
27103 Sayılı Kanun kapsamında sgk teşvikinden faydalanmanın sigortalı ve işveren açısından gerekli koşulların sağlanması gerekmektedir.
SİGORTALI AÇISINDAN
- İşe alındıkları aydan önceki üç ayda 10 günden fazla 5510/4-a,b,c kapsamında sigortalılıklarının bulunmaması,
– İŞKUR’a kayıtlı işsiz olması,
– 1/1/2018 ila 31/12/2022 tarihleri arasında özel sektör işverenlerince istihdam edilmeleri,
gerekmektedir.
İŞVEREN AÇISINDAN
– Özel sektör işverenine ait olması,
– Sigortalının işe giriş tarihinden önceki takvim yılına ilişkin işe alındıkları işyerinden bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerindeki veya muhtasar prim hizmet beyannamelerindeki ortalamaya ilave olarak çalıştırılması,
– Aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde SGK’ya verilmesi,
– Tahakkuk eden sigorta primlerinin yasal süresi içinde ödenmesi,
– Yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması,
– Çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirdiği sigortalıları fiilen çalıştırmadığı yönünde herhangi bir tespitin bulunmaması,
gerekmektedir.
DESTEK SÜRESİ
2022/Aralık ayı aşılmamak kaydıyla, destek süresi 1/1/2018 ile 31/12/2022 tarihleri arasında istihdam edilen her bir sigortalı için 12 aydır. Ancak istihdam edilen sigortalının,
**18 yaşından büyük 25 yaşından küçük erkek,
**18 yaşından büyük kadın veya
**Kuruma kayıtlı engelli olması durumunda destek 18 ay süreyle uygulanacaktır.
Destekten yararlanan sigortalı,destek süresi tamamlanmadan işten ayrılıp yeniden işe alınması halinde, kalan süre kadar destekten faydalanmaya devam edilebilir.
27103 sayılı kanun kapsamında teşvikten yararlanan işveren ,bu teşvikten yararlanılan ayda aynı sigortalı için diğer sigorta prim teşvik,indirimlerden yararlanamaz.
SMMM ÖZGÜL KOÇ
Kaynak:http://iskur.gov.tr/isveren/tesvikler/ilave-istihdam-tesviki/