KISMİ TEVKİFAT UYGULAMASINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER VE İLGİLİ TEVKİFAT DEĞİŞİKLİĞİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER NELERDİR?

    Kdv tevkifatı uygulamasının öncelikle tam tevkifat ve kısmi tevkifat olarak iki ayrı kapsamı içerdiğini ve 16 Şubat 2021 tarihli 31397 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 35 seri No.lu KDV Genel uygulama tebliği ile yapılan değişikliğin kısmi tevkifat kapsamında olan  uygulamalara getirildiğini belirtmek gerekiyor.

    Kdv tevkifatı ,hizmeti verenler tarafından değil de bu işleme muhatap olanlar tarafından kısmen veya tamamen vergi sorumlusu sıfatıyla beyan edilip ödenmesidir.İlgili kdv tevkifatı vergi sorumlusu sıfatıyla ilgili hizmeti alanlar tarafından 2 No.lu Kdv beyannamesi ile beyan etmeleri yeterliyken yapılan yeni düzenlemeyle alıcı tarafından beyan edilen 2 No.lu kdv beyannamesinin ödenmiş olması şartı getirilmiştir.Bu durumda kdv iadesi sürecinde hizmeti veren taraf tevkif edilen kdv nin iadesini alabilmesi için alıcı firmanın 2 No.lu kdv yi ödemiş olması gerekiyor.Bu değişiklik tevkifat iade sürecini zorlayıcı bir süreç haline getirmektedir.

   Önceki 117 seri No.lu kdv Genel tebliğinde( 3.1.2/b) maddesinde belirlenmiş alıcılar listesi kapsamının 35 seri No.lu kdv genel tebliğiyle birlikte genişletildiğini

  -Sigorta ve reasürans şirketleri

  -Sendikalar ve üst kuruluşları

  -Vakıf üniversiteleri

  -Mobil elektronik haberleşme işletmecilerinin de eklendiğini görüyoruz.

   Yapım işleri ile bu işlerle birlikte ifa edilen mühendislik,mimarlık ve etüt proje hizmetlerinde tevkifat oranı 3/10 ‘dan  4/10’a çıkarıldı.Buradaki en önemli diğer  bir değişiklik ise tebliğde belirlenmiş alıcılar dışındaki kdv mükelleflerine karşı ifa edilen ve kdv dahil bedeli 5 milyon TL ve üzerinde olan yapım işleri tevkifat kapsamına alındı.Dikkat edilmesi gereken husus yapım işine konu hizmet bedelinin doğru tespit edilmesi ve bedelin kdv dahil 5 milyon TL olup olmadığına bakılması gerekir.Yapım işine konu işin bedeli 5 milyon TL altında olup ilerleyen süreçte sözleşmede yapılan değişiklik sonucunda yeni  bedelin kdv dahil 5 milyon TL ve üzeri olması durumunda kesilecek faturalarda kdv tevkifatı uygulanması gerekmektedir.

   Yapım işinin ifa edildiği yere aynı zamanda nakliye hizmeti de veriliyorsa tevkifat oranı 4/10 olarak uygulanacaktır.İlgili nakliye hizmeti yapım işinin ifa edildiği yer için değil de mal tedariki için yapılıyorsa bu sefer kdv tevkifat oranı 2/10 olarak uygulanması gerekmektedir.Burada önemli olan husus kdv mükelleflerine yapılan yapım işi 5 milyon TL altındaysa tevkifat yok fakat yapım işinin  içeriğinde nakliye varsa 4/10 kdv tevkifatı karşımıza çıkıyor. yapılan işin iyi ayırt edilmesi gerekiyor aksi halde tevkifat uygulamada karmaşık  bir duruma gidebilir.

    Makine ,teçhizat,demirbaş ve taşıtlara ait tadil,bakım ve onarım hizmetleri ,tebliğde belirlenmiş alıcılara karşı ifa edilmesi durumunda kdv tevkifat oranı 5/10 ‘dan 7/10 a çıkarılmıştır.

    Fason olarak yaptırılan Tekstil ve konfeksiyon işleri,çanta ve ayakkabı dikim işleri ve bu işlere aracılık hizmetlerinin kdv mükellefleri ile tebliğde belirlenmiş alıcılara yapılması durumunda kdv tevkifat oranı 5/10’dan 7/10’a çıkarılmıştı.

   Temizlik ,çevre ve bahçe bakım hizmetlerinin ,kdv mükellefleri ile tebliğde belirlenmiş alıcılara karşı ifa edilmesi durumunda kdv tevkifatı 7/10’dan 9/10 a çıkarılmıştır.

    Yük taşımacılığı hizmeti alımlarında kdv tevkifatı 2/10 iken servis taşımacılığı hizmeti alımlarında 5/10 olarak uygulanacaktır.01.03.2021 tarihinden itibaren yaptıracakları kara yolu ile yük taşımacılığı hizmetlerinde her bir işlemin KDV dahil bedelinin 2.000 TL yi aşması halinde, 2/10 tevkifat yapmak zorundadırlar.Burada dikkat edilmesi gereken taşımacılık hizmetini yüklenen firma bu işi bizzat ifa etmeyip başka bir firmaya devretmesi halinde,taşımacılık hizmeti alan tarafından tevkifat yapılmaz.

    Baskı ve basım hizmetlerinde alıcılar tarafından yapılan kdv tevkifatı 5/10 oranından 7/10 oranına çıkarılmıştır.

    Ticari reklam hizmetleri de tevkifat kapsamına alınmıştır.Kdv mükellefleri ile tebliğde belirlenmiş alıcılara yapılan hizmet alımlarında kdv tevkifat oranı 3/10 olarak uygulanacaktır.Ticari reklam hizmeti yüklenicileri tarafından tamamen veya kısmen alt yüklenicilere devrederse,kendisine ifa edilen hizmete ait kdv üzerinden tevkifat uygulanır.

    Kdv mükellefleri tarafından Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğüne yapılan(su,elektrik,gaz,ısıtma,soğutma ve benzeri enerji kullanımları hariç) söz konusu kurum tarafından 2/10 oranında kdv tevkifatı uygulanacaktır.

     5018 sayılı kanuna ekli cetveller kapsamında idare,kurum ve kuruluşlar ,kanunla kurulan kurum ve kuruluşlara ilave olarak yeni düzenlemeyle birlikte döner sermayeli kuruluşlar,kamu kurum niteliğindeki meslek kuruluşları,bankalar,sigorta ve reasürans şirketleri ,kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları ile kalkınma ajansları da ifa edilen ve tebliğde özel olarak belirlenmeyen diğer bütün hizmet ifalarında söz konusu alıcılar tarafından 5/10 oranında kdv tevkifatı uygulayacaklardır.

     Görüldüğü üzere kdv tevkifatının hem uygulama kapsam alanı  genişletildi hem de tevkifat oranları arttırıldı.16 Şubat 2021 tarihli ve 31397 sayılı resmi gazete’de yayımlanan ve 1.03.2021 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan Kdv Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik yapılmasına dair 35 seri No.lu tebliğ ,kdv tevkifatına  yeni bir uygulama süreci başlatmaktadır.

SMMM Özgül Koç

KAYNAKÇA

    *16.02.2021 tarihli 31397 sayılı resmi gazete-Kdv Genel Uygulama Tebliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin 35 seri No.lu tebliğ

   *Türmob-Kdv kısmi tevkifat uygulamasında oran ve kapsam değişiklikleri 

Muhasebe Ücreti Öde
E-Mükellef Girişi