İHRACATÇI ŞİRKETLERE GÜÇ VERECEK YENİ İHRACAT DESTEKLERİ KARARI

    Şirketlerin ,yerel pazarın ötesinde uluslararası arenada daha geniş pazarlara ulaşabilmesi ve rekabet edebilme gücünün arttırılabilmesi için Cumhurbaşkanlığının ihracat destekleri Hakkında  Karar’ı Resmi gazetede yayımlandı.İhracatla ilgili  destek ve teşvikler Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’undan karşılanacaktır.Bu karar ihracatta devamlılık ve gelişime  olanak sağlayarak şirketlerin ,ürün ve tasarımlarını,markalarını ,hizmetlerini daha geniş alanlarda tanıtmasına ve gelişmesine  imkan tanımaktadır.

      İlk destek Şirketlerin pazara girişini teşvik etmek amacıyla pazara giriş belgeleri ile ruhsatlandırmaya ilişkin ortaya çıkacak giderlerin %50 si ve şirket başına 4 milyon TL ye kadar destek sağlanacak.Şirketlerin yurt içinde tescil belgeli olarak sahip oldukları markalarını ise yurt dışında da tescil edilmesine yönelik yapılacak giderlerin %50 oranında  ve yıllık  750 .000 TL ye kadar destekleneceği belirtilmiştir.Burada dikkat edilmesi gereken husus şirketlerin markalarının tescili ve korunmasına yönelik destekten en fazla 4 yıl süreyle yararlanabilmektedir.

      Şirketlerin ihracat artışını sağlamak için belirledikleri hedef pazarlara girebilmek için alacakları danışmanlık ve rapor giderleri de %50 oranında  ve proje başına 200 .000 TL’ye kadar desteklenir. Bir şirketin  en fazla 2 adet hedef pazara giriş projesi desteklenmektedir.

     Şirketlerin ,yurt dışı Pazar araştırma faaliyeti sonucunda yapmış oldukları ulaşım ve konaklama giderleri de %50 oranında ve faaliyet başına en fazla 100.000 TL ‘ye kadarı desteklenir.Şirketlere sağlanan bu faaliyet desteğinden bir takvim yılında en az 5 defa olmak üzere en fazla 20 defa yararlanılabilir.

      Yurt dışı fuar katılımlarına sağlanacak destek ise ; ülke ve sektör ayrımı yapılmaksızın metrekare başına yaklaşık toplam maliyetin %75  olarak belirlenmiştir.Bu destek bir takvim yılında en fazla 5 fuara katılma şartıyla desteklenecektir.Yur dışı fuar katılımcıların fuar bazında ödenecek destek tutarı ise yurt dışındaki fuarın genel nitelikli olması halinde 150.000 TL ;sektörel nitelikli fuar olması halinde 250.000 TL İhracat Genel Müdürlüğü  tarafından belirlenen fuarlardan biri olması halinde ise 750.000 TL yi geçmeyecek şekilde destek verilir.Yurt dışı fuar katılımcıları,aynı yurt dışı fuar katılımı için en az 10 defa yurt dışı fuar desteğinden  yararlanabilir.

       Yurt içi fuar desteğinde aşağıda belirlenen koşullar oluşması şartıyla desteklenecektir.

    Öncelikle yurt içi fuarın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından açıklanan  ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanan yurt içi fuar takviminde yer alması gerekiyor.İlk kez düzenlenecek yurt içi fuarlar destek kapsamına alınmayacaktır.Yurt içi fuar katılımcıları tarafından yer kirası ve stant masrafları için ödenen fatura giderleri %50 oranında,80 bin TL ye kadar desteklenecektir.

      Yurt dışında yer alan şirketlerin ve markalarına yönelik alınacak mali ve hukuki danışmanlık hizmetlerine ilişkin giderlerin %50 oranında ve yıllık 3 milyon TL ye kadar  destek verilir.

     Küresel tedarik zinciri yetkinlik projesi kapsamında şirketlerin makine,donanım ,yazılım alımı; eğitim ,danışmanlık ile sertifikasyon ,test /analiz ,ürün doğrulama giderleri 2 yıl süreyle %50 oranında ve şirket başına 15 milyon TL ‘ye kadar desteklenir.Bir şirketin 1 adet küresel tedarik zinciri projesi desteklenir.

     Küresel tedarik zincirine yönelik yurt dışında yer alan ana sanayiye yönelik orijinal parça üreten veya tedarik eden şirketlerin Türkiye ‘de üretilen ürünlerin yurt dışı depo kira giderleri ile depolama hizmetlerine ilişkin gerçekleşen giderler %50 oranında ve yıllık en fazla 4 milyon TL ye kadar desteklenir.Şirketler bu depo kira gider desteğinden her bir ülke için en fazla 4 yıl yararlanabilir.

   Yurt dışında bulunan mağaza,ofis ,depo gibi birimlere sahip olan şirketlere sağlanacak destek kapsamı;

   Şirketlerin Türkiye’de üretip yurt dışında pazarladığı ülkelerde yer alan birimlerine yıllık 2 milyon TL ve %50 oranında destek sağlanır.Şirketler yurt dışında yer alan birimlerine ilişkin alacakları kira desteğinden her bir ülke için en fazla 4 yıl yararlanabilir.Şirket en fazla 25 birim için kira desteğinden faydalanabilir.

    Türkiye ‘de üretilip yurt dışındaki birimlerinde tanıtılan ürün  ve pazarlama giderleri ise %50 oranında ve yurt dışı biriminin bulunduğu her bir ülke için yıllık 2.500.000 TL ye kadar destek verilir.

    Yurt dışında birimi bulunmayan ancak yurt içinde marka tescil belgesi olan  ve yurt dışında marka tescil belgesi olan ya da yurt dışında  marka tescil basvurusu yapmış olan şirketler Türkiye ‘de ürettikleri ürünlerle ilgili yurt dışında gerçekleştirilen tanıtım ve pazarlama giderleri %50 oranında ve yıllık en fazla 4 milyon TL ye kadar destek sağlanır.İlgili tanıtım desteğinden şirketler en fazla 4 yıl yararlanabilir.

    Tasarım ve ürün geliştirme proje kapsamında şirketlerin tasarımcı,modelist,mühendis istihdamı,makine ,ekipman ,teçhizat ,malzeme,yazılım ve internet sitesi üyeliğine ilişkin gerçekleşen giderleri 3 yıl boyunca %50 oranında ve toplamda 5 milyon TL ye kadar destek sağlanır.

    Gemi ve  yat sektöründe faaliyet gösteren şirketler ,tasarım desteğinden 5  yıl boyunca %50 oranında ve yıllık 3 milyon TL ye kadar destekten faydalanabilir.

     Yurt içinde yer alan çok kanallı zincir mağaza marka sahibi şirketlerin yurt dışı marka tescil,yenileme ve koruma giderleri yıllık 750.000 TL pazar araştırma çalışması ve raporları yıllık 2 milyon TL  tanıtım giderleri ülke başına 5 yıl boyunca 9 milyon TL ye kadar  desteklenir.Çok kanallı zincir mağazaları satın alınması durumunda bu desteklerden faydalanılamaz.

     İhracat konsorsiyumlarının şirketler ile aracılık sözleşmesi imzalayarak;sözleşmeye konu küresel pazarlara ihraç etmeleri sürecine dair yapılan tanıtım ,pazarlama,pazar araştırması ,danışmanlık hizmeti alınmasına ilişkin yapılan giderleri 5 yıl boyunca %50 oranında yıllık 10 milyon TL ye kadar desteklenir.

     18.08.2022 tarihli 31927 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan  ihracat destekleri kararları yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.Bu yeni desteklerle ihracat yapan şirketlerin uluslararası alanda  rekabet edebilme gücünün arttırılması ve pazar yerlerinin genişletilmesi için   sunulan yeni teşvikler ile şirketlerin ticari faaliyetleri desteklenmiştir.

SMMM ÖZGÜL KOÇ

Kaynak :

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/08/20220818-16.pdf

Muhasebe Ücreti Öde
E-Mükellef Girişi