E-TİCARET VERGİ MÜKELLEFİYETİ AŞAMALARI NELERDİR?

​  Günümüzün ticaret sürecini, internet kanalıyla sanal pazardan milyonlarca ürünün ve hizmetin alıcılara kolayca ulaştırılması yoluna gittiğini rahatlıkla görebiliriz.Bu yeni sürecin adı e-ticaret olmakla birlikte satıcı olarak bu sanal pazara girdiğiniz anda ticari kazanç aşamasına geçmeden  önce uymanız gereken vergisel prosedürlerle ilgili  bilgi sahibi olmanız sizin açınızdan daha sağlıklı olacaktır.

  E-Ticaret aşamasına girdiğiniz zaman vergi mükellefiyetiniz nasıl başlar ? hangi aşamaları takip etmelisiniz? 

  Öncelikle fiziki olarak ticaret yapan satıcılar ile e-ticaret kanalıyla satış yapan satıcılar ,damga vergisi, kdv , gelir/kurum geçici vergi ,basit usulde yıllık gelir vergisi,yıllık gelir vergisi ve gelir /kurum stopaj vergisinden sorumlu olurlar.Fakat e-ticaret vergi muafiyetinin olduğu durumlar da söz konusudur.İlgili e-ticaret vergi muafiyeti nedir? detayları nelerdir? E-TİCARET VERGİ MUAFİYETİ NEDİR? KİMLER BU MUAFİYETTEN FAYDALANABİLİR? KOŞULLARI NELERDİR? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

   E-Ticarette yapılan satışın veya verilen hizmetin vergiye tabi olması için öncelikle 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 37.maddesinde yer alan ticari kazanç unsuru taşıması gerekmektedir.Burada en önemli unsur elde edilen ticari kazanç unsurunun devamlılık ilkesine uygun olması gerekmektedir.İnternet üzerinden ticari kazanç elde etmek istiyorsanız ve bunu devamlı olarak yapmayı hedeflediyseniz öncelikle şahıs şirketi mi yoksa sermaye sirketi mi kurmak istiyorsunuz buna karar vermelisiniz.Bunun nedeni ise şahıs şirketi ile sermaye sirketinde karlılık durumlarının hesaplanmasında vergi dilimleri farklılıklar göstermektedir.Bu süreçte doğru karar alıp size uygun şirket türünün seçilmesinde ve vergisel sorumluluklarınızın takip edilmesi konusunda mali müşavirinizden detaylı destek ve bilgiyi alarak ilerlemenizi öneririm.Şirket türünüze de karar verdikten sonra vergi dairesine mükellefiyet kaydını yaptırmanız gerekiyor.İkamet adresinizin bağlı bulunduğu vergi dairesine fiilen giderek başvuru yapabileceğiniz gibi interaktif vergi dairesinden(ivd.gib.gov.tr) işe başlama dilekçesiyle başvuru yapabilirsiniz.

    Vergi dairesine başvuru yapmadan önce şirketinizin bulunacağı ofisi belirlemelisiniz.Oturduğunuz ev ister kira olsun isterse de ailenize ait olsun kira sözleşmesi hazırlamak zorundasınız çünkü bu sözleşmedeki aylık kira bedelinin brüt tutarı üzerinden stopaj vergi borcunuz doğmaktadır.Sanal ofis şeklinde şirketlerle sözleşme yaparak bir ofis kiralayabilme durumunuz da söz konusu olabilir .Sözleşmedeki bedele göre kira faturası tarafınıza kesilir. Bu durumda kdv söz konusu olacağı için kiradan kaynaklı stopaj vergisi tarafınıza doğmaz. 

   Vergi dairesine yaptığınız başvuru sonucunda ofis olarak gösterdiğiniz adrese maliyeden gelen yetkillilerce yoklama tutulması sonucunda e -ticaret vergi levhanız oluşturulur ve siz artık vergi mükellefisiniz .İnternet üzerinden satış yapabilirsiniz fakat satışlarınızı faturalı yapmak zorundasınız.E-TİCARETTE E-FATURA, E-İRSALİYE ,E-ARŞİV VE E -DEFTER ZORUNLULUĞU NELERDİR ?KOŞULLARI NELERDİR? adlı yazımızda e-fatura ve e-defter  ile ilgili bilmeniz gereken hususlara değinilerek bu konu hakkında detaylı bilgiye ulaşacaksınız.

  E-Ticaret sürecine girmeye karar verdiyseniz ve bu sürecin ne gibi prosedürler içerdiğini daha iyi öğrenmek ve bu aşamaları kolay bir şekilde ilerletmek  istiyorsanız bize ulaşabilirsiniz.

SMMM Özgül Koç 

12.02.2021 tarihinde SMMM Özgül Koç  tarafından yazılmıştır.

Bu yazı kaynak belirtilmeden yayınlandığında 5846  Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereği işlem yapılacaktır

Muhasebe Ücreti Öde
E-Mükellef Girişi