43 SERİ NO.LU KDV GENEL UYGULAMA TEBLİGİ İLE İLGİLİ YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

25.10.2022 Tarih 31994 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklikler;

DEĞİŞİKLİK ÖNCESİ

DEĞİŞİKLİK SONRASI

Sorumlu Sıfatıyla Beyan Edilen Katma Değer Vergisi’nin indirim yapılabilme koşulu

2 No’lu KDV Beyannamesinin verildiği ayda 1 No’lu KDV Beyannamesi ile indirim yapılabiliyordu.

Kanuni süresinden sonra beyan edilen KDV, ödendiği dönemin 1.Nolu KDV Beyannamesinde indirim konusu yapılabilecek.

Demir Çelik Ürünlerinin Tesliminde KDV Tevkifat oranı

4/10 oranında KDV Tevkifatı uygulanıyordu.

5/10 oranında KDV Tevkifatı uygulanacak.İlgili değişiklik 1 Kasım 2022 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak.

Payları Borsa İstanbul A.Ş ‘de işlem gören Demir Çelik Şirketleri

Payları Borsa İstanbul A.Ş ‘de işlem gören şirketler”belirlenmiş alıcı’’ olarak nitelendirildiği için bu şirketlerin tesliminde tevkifat uygulanmıyordu.

Payları Borsa İstanbul A.Ş ‘de işlem gören Demir Çelik Şirketlerin yapmış olduğu teslimlerde Tevkifat yapılması zorunlu hale getirildi.

Gıda ürünlerinin Tesliminde KDV iadesini Talep etme süresi

Yıl içinde KDV iadeleri sadece mahsuben olacak şekilde yapılabiliyordu.Ertesi yıl nakden veya mahsuben talep edilebiliyordu.

İndirimli orana tabi gıda ürünlerinin tesliminden doğan KDV İadesinde yıl içinde nakden iade talep edebilme imkanı getirilmiştir.(en erken ilgili yılın Haziran döneminde en geç ilgili yılın Kasım döneminde nakden iade talep edilebilecek)1 Kasım 2022 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak.

Tam istisnaya tabi işlemlerden kaynaklı KDV iadesi sürecinde oluşan kur farkına da açıklık getirilerek;

  • Mükellef aleyhine ortaya çıkan kur farkı üzerinden ödenen KDV ‘lerin gerçekleştiği vergilendirme dönemine ilişkin yüklenilen KDV hesabına dahil edilerek iadesinin talep edilmesi mümkün hale getirildi.
    • Kur farkına ilişkin faturanın iade işlemleri sonuçlandıktan sonra gelmesi halinde işlemle ilgili kur farkı üzerinden ödenen ve yüklenilen KDV hesabına dahil edilmesi gereken KDV indirim hesaplarına dahil edildiği vergilendirme dönemine ilişkin iade hesabında dikkate alınabilecektir. 

  • Mükellef lehine ortaya çıkan kur farkı üzerinden ödenen KDV ‘lerin, Kur farkının ortaya çıktığı dönem beyannamesinde beyan edilmesi gerekmektedir.

  • İade işlemleri sonuçlandırılmadan önce ortaya çıkması halinde, İlgili tutarın iade hesabından düşülmesi  gerekmektedir. İadeye konu edilmeyen bu tutarın ise, kur farkının ortaya çıktığı dönem indirim hesaplarına alınması mümkündür.

  • Kur farkının iade işlemleri sonuçlandıktan sonra ortaya çıkması halinde;iade hesabında herhangi bir düzeltme yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

Son olarak Türkiye’de yerleşik Sigorta Şirketleri tarafından düzenlenmiş süresiz ve şartsız kefalet senetlerinin de teminat olarak kabul edilmesi ilgili değişiklik söz konusu olmuştur.

Kaynak:https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/10/20221025-12.htm

Muhasebe Ücreti Öde
E-Mükellef Girişi